عید پاک، یکی از عیدهای بزرگ مذهبی است که در رابطه با زمان برگزاری و چگونگی فلسفهی وجودی آن، که در اول بهار اتفاق میافتد ، اهمیت فراوانی دارد. میگویند که ، حضور این عید در این بُرش زمانی به معنی پیروزی زندگی و عشق بر مرگ و نفرت و بدی است. در زبان سوئـدی به عید «پاک»، «Påsk، پُسک»،
می گویند.
واژهی «Påsk»، یک واژهی عبری است و در حقیقت شکلی از کلمهی لاتین «Pasach» است، که «Paska» تلفظ میشده. در «یونان» و «روسیه» نیز همین واژه را مورد استفاده قرار میدهند. در زبان انگلیسی چندین کلمه را بهکار میبرند که باز هم ریشه در لغت «Pasach» دارد، مانند «Paschal» و «Passover».
در کشورهای دیگر رایجترین واژه،Easter»» و در زبان آلمانی، «Ostern» است که باز هم ریشه در زبان عبری دارد. واژهی اخیر،«Ostern» که در زبان آلمانی استفاده میشود، به نام خدایبانوی «Ostra» برمیگردد.
واژهی«Pasach» که ریشهی همهی این واژه هاست، در زبان فارسی نیز به صورت «پاساژ» و به معنی محل عبورکردن و گذشتن می آید. در رابطه با عید «پاک» داستانی وجود دارد که به این شکل نقل میشود:
در زمانهای بسیار دور و قبل از تولد عیسی مسیح، قوم یهود، به دلیل خشکسالی و کمبود غذا، به کشور مصر که کشوری ثروتمند بوده مهاجرت میکند. آنان که برای گذران زندگی و رهایی از درد و رنج فقر بدان جا رفته بودند، مورد استقبال چندانی قرار نمی گیرند. از این رو، سختترین و بدترین کارها با دستمزدی بسیار ناچیز به آنها واگذار میشود. کارفرمایان با آنها مانند برده رفتار میکردند و با شلاق و شکنجه از آنها کار میکشیدند. گفته میشود که بیشتر بناهای سنگین و تاریخی مصر، مانند «اهرام ثلاثه» و غیره به همین صورت ساخته شدهاست.
نقل است که «موسی»، پیغمبر و رهبر یهودیان، نزد «فرعون» مصر میرود و از او میخواهد که قوم یهود را آزاد سازد. «فرعون» بدین امر راضی نمیشود و به همین جهت، مورد خشم خداوند قرار میگیرد و بلاهای بسیار بر او و بر کشور مصر نازل میشود تا آنجا که «فرعون» مجبور میگردد یهودیان را آزاد سازد. از آن زمان به بعد چنان شبی را، «شب آزادی» نام نهادهاند. چنان که پیداست، عید «پاک» همیشه در آغاز بهار اتفاق میافتد. درست زمانی که طبیعت رو به گرما و نور میرود، زمین نفس میکشد و زندگی دوبارهی طبیعت آغاز میگردد.
با توجه به روایتی که نقل شد اهمیت عید «پاک» برای یهودیان تنها پیروزی گرما و روشنایی بر سرما و ظلمت نیست بلکه یادآور آزادی این قوم است از زنجیرهای اسارت و بردگی.
نکته قابل تأمل آن است که در شب آزادی یهودیان، آنان برای گریز از نابودی و مرگ، بر آن شدند که هر خانواده، یک گوسفند یا برّه تهیه کند و در تاریک و روشنای غروب، با قربانی آن حیوان و علامتگذاری بر درِب خانهی خود با خون او، از دست فرشتهی مرگ رهایی یابد. باور یهودیان بر آن بود که اگر «عزرائیل» از جلو خانهی آنان بگذرد و آثار خون را بر آن جا ببیند، آسیبی به آنان وارد نمی سازد. گفته میشود که یهودیان در واقع، در شب عید «پاک» مصر را ترک کردند و از طریق دریای سرخ به صحرای «سینا» و سپس به کشور «غنا» رفتند.
نکتهی برجسته در این داستان که به واژهی «پاساژ» گره میخورد آنست که هم عبور فرشتهی مرگ را از جلوی خانههای یهودیان برساند و هم این که از کنار آنها بگذرد و از اندیشهی آسیب رساندن به این قوم صرفنظر کند
با این که مراسم عید «پاک» به یهودیان اختصاص داشته اما بعدها با بر صلیب کشیده شدن حضرت مسیح، نوعی درهمآمیزی میان آنها راه یافته است. در عمل، همین نکته موجب شده که مسیحیان و از جمله سوئدیها و کشورهای دیگر اروپایی، مراسم عید پاک را به شکل امروز برگزار کنند.
زمان عید «پاک» معمولا در فاصلهی 22 مارس تا 25 آوریل است. باید گفت که در سال 325 میلادی، مراسم عید «پاک» مسیحی از مراسم یهودی جدا شد و زمان مشخصی را به خود اختصاص داد. این زمان، دقیقاً پس از اول فروردین، 20 یا 21 ماه مارس است که با اعتدال ربیعی که برابری روز با شب است، انطباق پیدا میکند. پس از این روز است که منتظران عید «پاک» در اولین یکشنبهی پس از دیدن ماه کامل و یا «بدر»، مراسم عید «پاک» را به جا می آورند. به همین دلیل است که تاریخ برگزاری این عید متغیر است.
در رابطه با مراسم «کریسمس» که همیشه ثابت است، عید «پاک» میتواند با نخستین یکشنبهی 22 ماه مارس برابر باشد که در سال 1818 اتفاق افتاده است. همچنین ممکن است که در 25 آوریل اتفاق بیفتد که چنین زمانی در سال 2285 میلادی خواهد بود. از نظر زمانی قابل توجه است که در سال 1943 میلادی نیز عید «پاک» در 25 ماه آوریل برگزار شده و نوبت بعد در سال 2038 میلادی خواهد بود.
در سوئد و کشورهای اروپای شمالی، پیش از گرایش به دین مسیح، مردم، خدایان خاص خود را پرستش میکردهاند و جشنهایی هم که در این کشورها از جمله سوئد برگزار میشده، در رابطه با تغییر فصلها و دگرگونی طبیعت و یا کشت و برداشت محصول بوده است.
موضوع تأمل انگیز آنست که در این کشورها نیز جشنی بزرگ و باشکوه در آغاز بهار و درست زمانی که طول روز و شب برابر میشده و طبیعت رو به نور و گرما میرفته، برگزار میشده است. مردم برای کشت بهتر و پربارتر محصولات خود، معمولاً حیوانی را قربانی میکردهاند. برگزاری این سنت شباهت بسیاری با مراسم فدیه دادن ایرانیان قدیم به خدای باران و باروری دارد. حتی مراسم سیزده بدر که با رفتن به صحرا و انداختن سبزه در آب توأم است، ریشه در همین باور دارد.
در اروپا این سنت و برخی سنتهای دیگر، همه به جشن عید «پاک» منتقل گردید. اینکه زندگی دوبارهی طبیعت، همزمان با بازگشت مسیح باشد، انتخاب زمانی بسیار مناسبی بوده است.